Pengembangan Kreativitas Berkelanjutan Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun Ramah Lingkungan Dari Minyak Jelantah
DOI:
https://doi.org/10.23917/warta.v27i1.2569Keywords:
minyak jelantah, recycle, sampah, sabun cuci, ramah lingkunganAbstract
The waste problem is an urgent problem that needs to be addressed now in the Special Region of Yogykarta Province (DIY). The closure of the Piyungan Integrated Waste Disposal Site (TPST) is a strong appeal for the entire community to be able to process waste at the household level. Based on the results of the situation analysis and solutions related to the waste problem in RT 10 and RT 12 Jomblangan Hamlet, Banguntapan, Bantul, it was found that the community needs processing of used cooking oil waste. The aim of this community service activity is to develop sustainable creativity through training in making environmentally friendly soap from used cooking oil. The activity methods used were education, discussion and training which was carried out for two days with a duration of 120 minutes per day (13 and 15 June 2023) which was attended by 40 housewives. Evaluation of activities is carried out through pre-test and post-test questionnaires. The results of the activity statistically showed an increase in participants' knowledge regarding waste and processing used cooking oil waste into environmentally friendly soap from 83.5% to 93.25% (p=0.011). Household waste processing activities with creative ideas can be carried out regularly, so that they can contribute to efforts to reduce waste in the DIY area
Downloads
References
Amin, H. Al, & Bahri, S. (2022). Pemanfaatan Minyak Goreng Bekas Sebagai Bahan Baku Sabun Cuci. Prosiding Seminar Nasional, 6(1), 139–142.
Andani, B. E., & Sukesi, T. W. (2022). Pengelolaan Bank Sampah Melalui Rumah Pilah Alam Lestari di Dusun Ceme Kabupaten Bantul Yogyakarta. Jurnal Kesehatan Lingkungan Indonesia, 21(2), 200–209. https://doi.org/10.14710/jkli.21.2.200-209
Aulia, D. C., Situmorang, H. K., Prasetya, A. F. H., Fadilla, A., Nisa, A. S., Khoirunnisa, A., Farhan, D., Nindya, D. N., Purwantari, H., Jasmin, I. O. D., Akbar, J. A., Ginting, N. M. C. B., Lubis, R. F., & G, Z. P. (2021). Peningkatan pengetahuan dan kesadaran masyarakat tentang pengelolaan sampah dengan pesan jepapah. Jurnal Pengabdian Kesehatan Masyarakat (Pengmaskesmas), 1(1), 62–70.
Azteria, V., & Irfandi, A. (2023). Peningkatan Pengetahuan Masyarakat Dalam Mengolah Minyak Jelantah. Media Abdimas, 2(1), 95–98. https://doi.org/10.37817/mediaabdimas.v2i1.2684
Erna, N., Sakti, W., Fakultas, W. P., Dan, M., Pengetahuan, I., Unnes, A., Sekaran, K., & Semarang, G. (2017). Pengolahan Minyak Goreng Bekas (Jelantah) Sebagai Pengganti Bahan Bakar Minyak Tanah (Biofuel) Bagi Pedagang Gorengan di Sekitar FMIPA UNNES. REKAYASA: Jurnal Penerapan Teknologi Dan Pembelajaran, 15(2), 89–90.
Isni, K., & Mustanginah, T. (2023). Pengaruh Edukasi Kesehatan terhadap Peningkatan Pengetahuan Pengelolaan Sampah Sebagai Upaya Mewujudkan Program Bantul Bersih Sampah 2025. Perilaku Dan Promosi Kesehatan: Indonesian Journal of Health Promotion and Behavior, 5(1), 35. https://doi.org/10.47034/ppk.v5i1.6800
Khuzaimah, S. (2013). Pembuatan Sabun lunak dari Minyak Goreng Bekas Ditimjau dari Kinetika Reaksi Kimia. Jurnal Teknik Kimia, 19(2), 42–48.
Kusumawati, Y., Werdany, K. E., Darnoto, S., Zulaekah, S., Sutrisna, E., Wardiono, K., Maimun, M. H., Anis, M., Yuniar, S., Nurfauzia, E. N., Widananda, C., Rahmi, A. N., Nurhaliza, A. A. R. F., Fauziana, E., & Pratiwi, B. I. (2023). Pendampingan Kader Kesehatan dalam Pengelolaan Tabungan Sampah Anorganik dan Pelatihan Pembuatan Pupuk Kompos di Kabupaten Sukoharjo. Warta LPM, 26(4), 492–500. https://doi.org/10.23917/warta.v26i4.2563
Malina, A. C., Suhasman, Muchtar, A., & Sulfahri. (2017). Kajian Lingkungan Tempat Pemilahan Sampah di Kota Makassar. Jurnal Inovasi Dan Pelayanan Publik Makassar, 1(1), 14–27.
Menteri LHK. (2020). Data Pengelolaan Sampah & RTH: Timbulan Sampah. https://sipsn.menlhk.go.id/sipsn/public/data/timbulan
Menteri Lingkungan Hidup. (2023). Data Pengelolaan Sampah & RTH: Timbulan Sampah. https://sipsn.menlhk.go.id/sipsn/public/data/timbulan
Notoatmodjo, S. (2014). Ilmu Prilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
PERPUSNAS. (2021). Pelatihan sebagai Proses Pembelajaran dengan Sistem Terbuka. https://pusdiklat.perpusnas.go.id/berita/read/174/pelatihan-sebagai-proses-pembelajaran-dengan-sistem-terbuka
Rahayu, E., Si, S., & Erza, M. (2022). Analisis Pengelolaan Sampah di Kabupaten Bantul Terkait Rencana Aksi Daerah Untuk Mewujudkan Gerakan Bantul Bersih Sampah Tahun 2025. Jurnal Riset Daerah, XXII(3), 4245–4262.
Simatupang, R. (2019). Pengaruh Penyuluhan Terhadap Perilaku Ibu Rumah Tangga Tentang Penggunaan Minyak Goreng Lebih dari 2 Kali Pemakaian di Desa Kebun Pisang Tahun 2017. Jurnal Ilmiah Simantek, 3(1), 1–6.
Sumarsih, T., & Wirdati, W. (2022). Enam Alasan Guru Menggunakan Metode Ceramah pada Mata Pelajaran PAI. Jurnal Pendidikan Islam, 2(1), 123–132. https://doi.org/10.24036/annuha.v2i1.170
Tuasamu, S. Z. (2018). Bahaya Penggunaan Minyak Penggorengan Berulang Dilihat Dari Angka Peroksidanya. June, 1–4.
Wardhani, D. P., Setyaningsih, E., & Widyaningrum, P. W. (2022). Pengolahan Limbah Minyak Jelantah Menjadi Sabun Pada Karang Taruna Bakti Manunggal. Jurnal Abdimasa Pengabdian Masyarakat, 5(1), 94–99.
Yusnita, Y., Bahri, S., & Tunru, I. S. A. (2019). Peningkatan Pengetahuan Dan Perubahan Sikap Terhadap Pengolahan Minyak Jelantah Menjadi Sabun (Sabun Mije). Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 25(2), 112. https://doi.org/10.24114/jpkm.v25i2.14187
Zuchriyastono, M. A., & Purnomo, E. P. (2017). Analisis Lingkungan Lahan Tempat Pembuangan Sampah Terpadu terhadap Kesehatan Masyarakat Sekitar (Studi Kasus : Tempat Pembuangan Sampah Terpadu Piyungan). Jurnal Kesehatan Masyarakat Dan Lingkungan Hidup, 2(2), 55–64. http://e-journal.sari-mutiara.ac.id/index.php/Kesehatan_Masyarakat/article/view/641/575
Downloads
Submitted
Accepted
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Warta LPM
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.